tisdag 7 december 2010

Håhåjaja....

...dessa kändisbloggare och välgörenhet! Missförstå mig inte nu, det är jättefint att man vill hjälpa de som har det svårt, men när man gör en stor grej av det via sin blogg och försöker framstå som så sanslöst ädel och storsint, då tycker jag nog allt att det förtar beundransgraden något... Det sticker liksom lite i ögonen.
Foki tog t.ex. en shoppingpaus, köpte några datorer, godis och glass till fattiga barn i Thailand, gjorde peace-tecken och poserade i finhatten som en hjälte framför de storögda barnen.
Intrycket av det blir liksom lite detsamma som den gången när Carola gav sitt fattiga och hemlösa fadderbarn i Haiti en lyxparfym och nöjd lät sig plåtas med killen i Aftonbladet.


Eller Katrin Zytomierska som blev chockad när hon läste i Aftonbladet att många svenska familjer inte har råd att fira jul. Och nu har hon startat en insamling för hon ska köpa julklappar åt fattiga svenska barn. "Kalla mig inte helgon", skriver hon och poserar glatt på sin blogg iförd tomtedräkt.
Kom det verkligen som en chock? Är det så svårt att förstå för en person som själv har det gott ställt och aldrig behövt oroa sig för pengar, att familjer där föräldrarna är arbetslösa eller sjukskrivna inte har möjlighet att lägga hundralappar på att goffa i julmat eller köpa flashiga julklappar, utan faktiskt måste försöka få månaden att gå ihop över huvudtaget? Istället tror dessa människor att kriteriet för en "bra jul" är av materiell karaktär där fina julklappar är lösningen för komma i julstämning (eftersom det är deras egna definition av just ordet "julstämning"). Det folk behöver är en drägligare tillvaro året om, utan att att behöva tigga julklappar av någon välbärgad bloggare på Östermalm.
Att ge allmosor och sedan själva göra reklam för det, det tycker jag känns oäkta.

Men strunt samma, deras tanke är säkert god och inte enbart självisk. Men jag kan inte låta bli att störa mig lite. Fördelen är kanske att deras bloggar att eventuellt kan inspirera och väcka nya tankar hos sina läsare, vilka annars skulle glömt bort/förträngt att det finns andra verkligheter än deras egna lilla värld.

Visa solidaritet mot dina medmänniskor! Lever du gott, så hjälp de som inte gör det (vi har ju en stor planet att mätta). Men förrihälvätte gör det med ödmjukhet!

Här kan ni t.ex. bidra och veta att julklappen hamnar hos de som behöver det mest (säkrare än att betala in på en bloggares bankkonto skulle jag tro): 
http://www.redcross.se
http://www.unicef.se/
http://www.sos-barnbyar.se/

Tjipp och julfrid på er!

4 kommentarer:

  1. Fast jag tycker ändå att det är bra....Katrin har ju lyckats få in massor med pengar, och jag tror faktiskt att pengarna hamnar där de ska. Litar faktiskt mera på det än tex Röda korset, där man varje år hör hur nån högt uppsatt gubbe, roffat åt sig en fet fallskärm, eller "råkat" flyga några privatresor med organisationens pengar.
    Låt kändisbloggarna ha sitt lilla rampljus, och få sin bekräftelse, bara de kan göra nått gott. Sen att Carola är ett jävla miffo, är ju en annan historia.... ;-)

    SvaraRadera
  2. Jo alltså tanken är ju som sagt god, tycker bara att det blir lite larvigt, sättet som det görs på. Röda Korset var nog kanske inte det bästa alternativet, i och med deras skandaler heller, men tycker nog personligen att det känns mer seriöst med en större organisation som aktivt jobbar för just sådana frågor, med fler inblandande som har inblick i vad som händer, istället för att sätta in pengar på en kändisbloggares privata bankkonto. Fast är så klart upp till var och en! :)

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Tack för din underbara bloggpost och för att du är med oss i kampen för varenda unge. Vi blir så glada!

    Ps. Passar på att tipsa om vårt lilla nätverk bloggare för varenda unge. Kravlöst med viktigt. Kika gärna in på sidan!

    SvaraRadera
  4. Bra inlägg! det blir så falskt när kändisar plötsligt kommer på att det är synd om barn till julen, alla de andra dagarna då? skaffa ett fadderbarn istället, det är äkta hjälp..
    /Barbamamma

    SvaraRadera